kuchyně
kuchyně

Konzultace zdarma

Naši kuchyňskí odborníci vám rádi poradí u Vás doma nebo na našich pobočkách!.

Rezervovat termín nyní

Napište nám!

Těšíme se na vaše dotazy, požadavky nebo návrhy.
Pošlete je na: kuchyne.online@moebelix.cz

Pošlite zprávu

Máte dotazy??

Stačí nám zavolat: +420 731 689 172
Jsme tam pro vás od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin.

+420 731 689 172

Ergonomie v kuchyni

Pokud chcete vařit ergonomicky, měli byste při plánování kuchyně věnovat pozornost správné pracovní výšce. Správná ergonomie je důležitá hlavně pro lidi s bolestmi zad. Kuchyni si můžete přizpůsobit přesně podle sebe a vaření bude pro vás příjemný relax a uvolnění.

Co potřebujete vědět o pracovní výšce v kuchyni?

 

Jaká je ideální pracovní výška?

 

Pokud chcete pracovat v kuchyni ergonomicky, východiskem je pracovní výška. Jednotliví členové v domácnosti mají rozdílnou výšku, avšak rozhodující by měl být hlavní uživatel.

 

Jak správně určit pracovní výšku:

 

→ Postavte se vzpřímeně oproti pracovní desce.

 

→ Nakloňte lokty pod úhlem 90 stupňů, jako kdybyste něco krájely.

 

→ Omerajte délku mezi lokty a podlahou.

 

→ Odečtěte 10 až 15 cm, protože jde o ideální vzdálenost od pracovní desky. 

 

 Přehled výšky a související pracovní výšky:

 

Výška v cm:

160

165

170

175

180

185

190

Výška pracovní plochy v cm

85

90

90

95

100

105

105

Kromě správné výšky je důležitým měřítkem ergonomie hloubka. Čím je pracovní prostor hlubší, o to více úsilí vynaložíte, abyste dosáhli na vzdálenější věci. Přesto může hlubší pracovní prostor přinést i výhody.

Standardní velikost je obvykle 60 cm. Větší hloubku pracovní desky dosáhnete hlubšími skříněmi. Mohou být umístěny dále od stěny.

Správná poloha kuchyňských skříněk je také důležitá při zvažování pracovní výšky. Abyste získali správnou výšku mezi hlavou a skříňkami, pracovna deska by měla být od hlavy vzdálena alespoň 50 centimetrů. Tento rozměr je ideální na pohodlný přístup k obsahu skříněk. Alternativně lze dosáhnout větší volnost pohybu menší hloubkou skříňky. Měli byste zvážit, co je pro vás důležitější, protože takto máte k dispozici méně úložného prostoru.

Možné řešení problému: hlubší nábytek a zvětšení hloubky pracovní desky na 80 cm. Tímto způsobem můžete připevnit nástěnné skříňky do ergonomické výšky 42 cm.

 

Jak dosáhnete ergonomickou pracovní výšku?

 

Dosáhne se nastavením výšky pracovní desky v kuchyni na správnou vzdálenost od lokte. To je možné i díky vysokým kuchyňské skříňky. Je možné je nastavit pomocí otočných nožiček. Vaše individuální pracovní výška by však měla určit během konzultace a plánování v kuchyni. Pokud je pracovní deska velmi vysoká, může být doplněna další zásuvkou nebo jiným oddělením. To vám poskytne další úložný prostor.

 

Další možnosti ergonomické práce:

 

- Pracovní plocha, při které budete sedět: Pokud nemůžete delší dobu stát, je nejlépe začlenit do kuchyně nižší pracovní plochu, kde budete sedět. Například rozšíření desky v kuchyni ve tvaru L nebo U o stolek, který bude sloužit jako pracoviště pro přípravu jídel. Židli si můžete výškově nastavit. Takové řešení je vhodné pro více členů domácnosti.

 

- Rozdílné vysoké kuchyňské prostory: Pracovní prostory si můžete nastavit podle sebe, například prostor pro vaření snížit. Varná deska by měla být asi 25 cm pod loktem. Dno dřezu určuje výšku umyvadla. V ideálním případě je to asi 15 cm nad výškou ostatních základových skříní.

 

- Ergonomické elektrické spotřebiče: Nainstalujte troubu, mikrovlnnou troubu nebo digestoř do takové výšky, abyste na dosáhli bez problémů. Nebudete se muset ohýbat například při pečení. Kromě toho vám usnadní vyjímání hotových jídel. Ergonomii je možné dosáhnout také pomocí myčky tak, že ji naplánujete vyšší skříně.

 

- Zásuvky namísto oddělení: Zásuvky jsou ideální pro pohodlný přístup ke kuchyňskému nádobí. Nemusíte se ohýbat a budete mít vše na dosah ruky.

 

- Izolované řešení: Pokud používáte ostrůvek na vaření jako pracovní plochu, můžete si ho nastavit na svou pracovní výšku nezávisle na zbývajících částí kuchyně. 

 

Proč je v kuchyni důležitá ergonomie?

 

Mnoho lidí dnes trpí chronickými problémy se zády a bolestmi svalů a kloubů. Důvody jsou rozmanité, ale často jsou způsobeny tím, že v dětství došlo k poškození páteře nebo je to nedostatkem cvičení. K akutním problémem může dojít i tehdy, pokud déle stojíte nebo sedíte nesprávně. Například při psaní na počítači nebo při řezání zeleniny může tažení ramen směrem vzhůru způsobit napětí a jiné problémy. Proto je důležité zajistit ideální pracovní podmínky a ergonomii v kuchyni.

 

→ Předejděte akutní bolesti nastavením správné výšky

→ Pracujte natažení

→ Zjednodušte si časté pracovní procesy

  

Tipy:

 

Nepracujte déle na jednom místě. Opakovaně změňte polohu. Strečujte nebo jinak cvičte, abyste si uvolnili páteř.

Pro dosažení do vyšších poliček si pořiďte malý žebřík.