kuchyně
kuchyně

Konzultace zdarma

Naši kuchyňskí odborníci vám rádi poradí u Vás doma nebo na našich pobočkách!.

Rezervovat termín nyní

Napište nám!

Těšíme se na vaše dotazy, požadavky nebo návrhy.
Pošlete je na: kuchyne.online@moebelix.cz

Pošlite zprávu

Máte dotazy??

Stačí nám zavolat: +420 731 689 172
Jsme tam pro vás od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin.

+420 731 689 172

Jak správně vybrat a rozdělit chladničku

Také se zajímáte, kde v mrazničce nebo hladničke umístit maso, klobásu, sýr nebo vejce? Aby zelenina zůstala čerstvá a ovoce perfektně zralé, tyto potraviny potřebují i vhodné místo. Umístění různých předmětů není tak jednoduché. Následující tipy by vám měly pomoci, abyste je správně umístili v chladničce.

Umístěte věci v chladničce správně - tyto tipy vám pomohou!

 

Co znamenají různá oddělení v lednici?

 

Určitě byste měli vědět, které místo je v ledničce nejlepší, pro které potraviny. Každá chladnička je obvykle vybavena různými odděleními, jednak v hlavní části, a jednak na dveřích. Tato oddělení jsou vhodné pro různé druhy potravin. Prostor v chladničce se rozděluje na několik klimatických podmínek. To vyplývá ze skutečnosti, že teplo stoupá v chladničce zdola nahoru. Díky tomu je vždy nejchladnější místo v nejnižším oddělení. 

 

Přehled oddělení chladničky: 

 

 

- Nejvyšší oddělení:

Obvykle má skleněnou nebo plastovou polici, kterou můžete kdykoliv vyčistit. Jelikož je oddělení v horní části chladničky, je tam nejteplejší, s teplotou přibližně 8 stupňů.

 

- Střední oddělení:

Je umístěna ve střední části a obvykle je vybavena odnímatelným dnem ze skla nebo plastu. Teplota v této části se pohybuje okolo 5 stupňů a je ideální pro umístění mléčných výrobků.

 

- Spodní část:

Ve většině chladniček je nad prostorem na zeleninu. S teplotou od 2 do 3 stupňů je nejlepší sem umisťovat potraviny podléhající zkáze.

 

- Oddělení na zeleninu a ovoce:

Na rozdíl od ostatních oddělení je to uzavřené oddělení. Můžete ho zcela vytáhnout, abyste naplnili nebo odstranili jídlo. Chlad je držen skleněnou / plastovou deskou spodního oddělení. Sofistikovaná chladící technologie také zajišťuje, že je vzduch relativně vlhký. V důsledku toho jsou v tomto oddělení optimální podmínky vlhkosti pro ovoce a zeleninu.

 

- 0-stupňů nebo Biofresh oddělení:

Moderní spotřebiče mají i toto speciální oddělení, které má nízkou teplotu kolem 0 stupňů. To je výhodné zejména pro čerstvé potraviny, jejichž skladovatelnost chcete prodloužit. Když vložíte do chladničky ryby, maso, zeleninu nebo ovoce, často zde dokáží vydržet třikrát déle než v jiných odděleních. 

 

Maso, ryby, klobása a sýr: kam patří různé potraviny?

 

Oddělení

Vhodné pro

 

 

 

 

 

Nevhodné pro

Vrchní část

Marmelády a džemy

Hotová jídla

Uvařené maso

Sýr v neotevřeném obalu

Otevřené konzervované jídla

Další dlouhotrvající potraviny

Syrové maso

Vejce

Čerstvé mléko 

Střední část

Mléčné výrobky, jako jsou sýry, jogurty, zákvas, mléko, pudink atd.

Otevřené plechovky, omáčky a jiné otevřené jídla

Sýry a klobásky jsou nejlepší v krabicích na čerstvé potraviny 

Spodní část

Maso

Ryby

Klobásy

Uzené potraviny

Ostatní potraviny podléhající zkáze 

Oddělení

Vhodné pro

 

 

 

 

 

 

Nevhodné pro

Oddělení zeleniny a ovoce

salát

byliny

kořenová zelenina

pórek

jarní cibulka

zelí

houby

ananas

mango

banány

ostatní tropické ovoce

rajčata

brambory

jablka

hrušky

Dveře chladničky

vejce, máslo, margarín

kečup, majonéza a jiné omáčky

hořčice

otevřené konzervované jídla

otevřený džus

pivo, víno 

Tipy na rozdelenie chladničky

 

- Vždy držte maso a ryby v chladničce odděleny od jiných potravin, které chcete konzumovat.

- Pro nakrájené a měkké sýry a klobásy použijte krabice na potraviny. Tímto způsobem zůstávají čerstvé déle a nenabírají vůni jiných potravin.

- Zejména ve velkých spotřebičů se jídlo často zapomene. I když jsou mnohé produkty dlouhotrvající, vždy zkontrolujte jejich datum spotřeby, předtím než je budete jíst.

- V tomto kontextu hraje důležitou roli i čištění chladničky. Měla by se čistit jednou za měsíc s mycími prostředky a teplou vodou, aby se udržela hygienická. Pokud se dají jednotlivé desky z oddělení odstranit, můžete je vyčistit v myčce.