kuchyně
kuchyně

Konzultace zdarma

Naši kuchyňskí odborníci vám rádi poradí u Vás doma nebo na našich pobočkách!.

Rezervovat termín nyní

Napište nám!

Těšíme se na vaše dotazy, požadavky nebo návrhy.
Pošlete je na: kuchyne.online@moebelix.cz

Pošlite zprávu

Máte dotazy??

Stačí nám zavolat: +420 731 689 172
Jsme tam pro vás od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin.

+420 731 689 172

Správné skladování potravin

Pro skladování potravin existují různé zásady, které by měly zajistit trvanlivost ovoce, zeleniny, masa a dalších potravin. Ideální teplota je maximálně 5 ° C. Co tedy patří do chladničky a co je lepší uchovávat v kuchyňské skříni nebo ve sklepě?

Tipy na správné skladování potravin

 

Co byste měli mít uskladněny v chladničce?

 

Obecně platí, že většina potravin, které jsou čerstvé, by měla být skladována v chladničce. Platí to zejména pro produkty podléhající zkáze jako maso, ryby, vejce a mléčné výrobky.

 

Některé ovoce a zelenina jsou bezdůvodně skladovány chladničce.

 

Přehled:

 

  Maso, ryby, drůbež

  Klobásy a šunka

  Sýr

  Mléčné výrobky jako čerstvé mléko, zakysanka nebo jogurt atd.

  Salát

  Artičoky

  Květák

  Brokolice

  Mrkev

  Celer

  Chřest

  Špenát

  Meruňky, nektarinky a jiné peckové ovoce

  Maliny, borůvky a další drobné ovoce

  Hrozny

  Kiwi

Tip: Chladnička je rozdělena na několik oddělení, ve kterých jsou různé teploty. Ty jsou vhodné zejména pro určité potraviny. Některé druhy ovoce a zeleniny jsou citlivé na chlad a musí se skladovat při teplotách nad 16 ° C. Patří mezi ně:

Ovoce

ananas

banány

mango

meloun

papája

pomeranč

mandarinky 

Jiné citrusové ovoce

 

Zelenina

lilek

brambory

dýně

paprika

rajčata

cuketa

zelená fazole

okurky

 

V létě v mnoha domácnostech teplota v pokoji výrazně stoupá, takže ovoce a zelenina nejsou natolik odolné. Kupujte proto vždy čerstvé suroviny a zkonzumujte je raději co nejdříve.

 

Skladujte potraviny - i mimo chladničky

 

Všechny výrobky s delší trvanlivostí, jako jsou těstoviny, rýže, mouka, cukr, káva, čaj, sladkosti a občerstvení, se mohou skladovat v kuchyňské skříňce nebo komoře. Zde mají optimální podmínky, protože jsou v suchu a chráněné před světlem. Konzervy, džemy, omáčky, džusy, sušené mléko a podobné jídla mají také své správné místo. Měli byste je však dát do chladničky, jakmile je otevřete. Minerální voda, limonáda a jiné nápoje je možné skladovat velmi dobře ve spíži. Vynikající místo pro skladování potravin jsou sklepní prostory. Je to tmavé a chladné místo po 365 dní v roce, což jej činí vhodným pro správné skladování brambor, jablek, hrušek a dalších potravin. V létě můžete ve sklepě uložit i další potraviny, které by rychle kazily vysoké teploty ve vašem domě. 

 

S odkládacími dózami dosáhnete trvanlivost a pořádek 

Potraviny, které je třeba skladovat v chladu, jako jsou klobása, sýr, maso nebo ryby, by měly být vždy baleny vzduchotěsně. Plastové krabice, zabraňují tomu, aby se jídlo dostalo do styku se vzduchem. To na jedné straně zabraňuje tomu, aby se potraviny vysušily, a na druhé straně jim brání v tom, aby na sebe brali chuť druhých. Zároveň zajišťuje hygienu, zejména pro suroviny jako maso a ryby.

Navíc, trvanlivé výrobky jako těstoviny, rýže, obiloviny nebo mouka v uzavřených krabicích jsou optimálně uloženy.

Výhody:

 

 + Přehledné skladování: pomocí průhledných kontejnerů okamžitě uvidíte, co a kolik je v něm.

 

+ Více úložného prostoru: Většina skladovacích schránek se dá velmi dobře umístit. Tímto způsobem lze uložit do jednoho zásobníku více.

 

+ Přehledné skříňky: Úložné kontejnery vám pomohou udělat vaši kuchyňskou skříň přehlednější. Pokud do skříňky ukládáte drobné předměty, jako je vanilka, prášek do pečiva nebo koření, budete je mít vždy po ruce.

 

+ Prodloužení doby skladovatelnosti: V uzavřených nádobách nemohou hnízdit žádné můry nebo jiní škůdci. Kromě toho zabraňují tomu, aby potraviny během skladování ztrácely svou chuť nebo nasáli jinou.