kuchyně
kuchyně

Konzultace zdarma

Naši kuchyňskí odborníci vám rádi poradí u Vás doma nebo na našich pobočkách!.

Rezervovat termín nyní

Napište nám!

Těšíme se na vaše dotazy, požadavky nebo návrhy.
Pošlete je na: kuchyne.online@moebelix.cz

Pošlite zprávu

Máte dotazy??

Stačí nám zavolat: +420 731 689 172
Jsme tam pro vás od pondělí do pátku od 9 do 18 hodin.

+420 731 689 172

Vyčistěte si odsavač par

V kuchyni má digestoř důležitou roli: odsává páry, které vznikají při vaření a filtruje tuky a pachy ze vzduchu. Aby tento úkol vykonával efektivně, doporučujeme ho pravidelně čistit. Jak to udělat rychle a jednoduše, vysvětlujeme v naší příručce.

Čištění odsavače páry - proč je to nutné?

 

Proč je čištění důležité?

 

Při pečení se nejenže vytváří teplo a vlhkost, ale do ovzduší se dostávají i tuky. Pokud jejich neodsaje digestoř, mohou se rozšířit a usadit na skříních a kuchyňských spotřebičích v celé kuchyni. Digestoř vede nasávaný vzduch přes speciální filtr, který odfiltruje příslušné částice a čistí vzduch. Od režimu provozu odsavače par záleží jak pokračuje vzduch. Pokud jde o model komínového odsavače par, vzduch je veden přes potrubní systém ven z domu / bytu. Pokud váš spotřebič pracuje s cirkulujícím vzduchem, je veden přes zápachový filtr vyrobený z aktivního uhlí a následně se vrátí do kuchyňského prostoru. Kromě toho jsou k dispozici tzv. Hybridní digestoře, kde si můžete vybrat mezi těmito dvěma režimy.

 

V důsledku provozu se tukový filtr znečišťuje, takže v určitém okamžiku již více neabsorbuje mastnotu a neplní svou funkci. Pokud vaříte často je vhodné čistit odsavač par každé tři až čtyři týdny. Čím čistší je filtr, tím méně tuku se rozšíří v kuchyni. Zejména v případě otevřených kuchyní je důležité, aby se nábytek v jídelně a obývacím pokoji neznečišťoval.

 

Čištění tukového filtru je důležité i kvůli nebezpečí požáru, které nadměrně nasycený filtr představuje. 

 

Jak funguje čištění odsavače par?

 

→ Jako první odstraňte tukový filtr ze zařízení a na jistý čas ho ponořte do teplé vody s čisticím prostředkem na rozpouštění mastnoty.

 

→ Potom ho očistěte čisticím kartáčem a důkladně odstraňte nečistoty.

 

→ Alternativně můžete tento filtr, který je obvykle vyroben z kovu, vyčistit iv myčce nádobí. Pokud je velmi znečištěn, zvolte program s vysokou teplotou.

 

→ Také byste měli měli pravidelně měnit zápachový filtr. Skládá se z granulí s aktivním uhlím a nemůžete ho proto běžně čistit. Musí být znovu zakoupen jako příslušenství k digestoře. Než vložíte nový filtr do do digestoře, opatrně jím preklepte, aby se granule volně rozplynuly.

 

→ Pokud čistíte filtr odsavače, měli byste vyčistit samotný spotřebič. Otřete kryt a vyčistěte oblast kolem filtru jemným hadříkem a směsí pracího prostředku a vody.

 

→ Pokud je odsavač hybridní jednotkou, pravidelně měňte tukový filtr i filtr s aktivním uhlím. Podle toho jak často používáte režim recirkulace.

 

→ Některé přístroje mají signalizační světélko, které vám sdělí nutnost výměny filtru. Časový interval je obvykle nastaven na 120 provozních hodin. Odborníci obecně doporučují, aby se filtr měnil každých 12 týdnů bez ohledu na výstražné znamení. 

 

Čištění inovativních zařízení

 

Technický pokrok umožňuje stále inovativnější zařízení v kuchyni. Na trhu jsou odsavače, které pracují bez filtrů. Místo toho používají tzv. Odstředivé oddělování tuku z výparů při vaření.

 

Jak to funguje:

 

→ Nasávaný vzduch je urychlován odstředivou silou.

 

→ Díky rychlosti se mastnota vylučuje a usazuje ve speciálních odkapávač.

 

→ Tyto musí být pravidelně vyprazdňovány a samozřejmě vyčištěné, aby se mohla mastnota opět sbírat.